Reiseselskapene innstiller alle fly til Tyrkia – Norwegian flyr som normalt

Utenriksdepartementet fraråder nordmenn å reise til kaoslandet.


<p><b>KUPPFORSØK:</b> 60 personer skal være drept i Ankara og Istanbul natt til lørdag. På turistresortene ellers i landet skal det være forholdsvis rolig.</p>

KUPPFORSØK: 60 personer skal være drept i Ankara og Istanbul natt til lørdag. På turistresortene ellers i landet skal det være forholdsvis rolig.

Konkurrenten SAS og reiseselskapene Apollo, Ving og Star Tour kansellerer alle reiser til Tyrkia lørdag. Norwegian flyr imidlertid som normalt.

– Vi hadde ett fly til Antalya ved 06-tiden lørdag morgen, og skal fly fra Trondheim klokken 15. Passasjerer som ønsker å bli hjemme vil imidlertid få refundert sine billetter, sier Astrid Mannion i Norwegian til E24.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendig.

– Vi reiser til Antalya, og der har det vært rolig. Dessuten ser situasjonen i Tyrkia ut til å være mer under kontroll nå, hevder Mannion.

– UD fraråder likevel nordmenn i å reise dit?

– Vi har en egen sikkerhetsavdeling som følger situasjonen tett, og folk får nesten bestemme selv om de vil reise eller ikke. Vi har stor forståelse for folk som har lyst til å bli hjemme, men våre fly fra Tyrkia skal uansett gå som normalt, og da tar vi med passasjerer som ønsker det fra Norge også, sier hun.

Flyr tomme fly fra Norge

Tyrkia-turister våkner til et land i kaos lørdagmorgen. Kaoset er imidlertid begrenset til storbyene Ankara og Istanbul.

90 mennesker skal være drept, og ifølge Sky News skal 1563 medlemmer av landets væpnede styrker være pågrepet. TV-kanalen siterer en anonym kilde.

Da kuppforsøket ble satt i gang fredag kveld falt tyrkiske lire kraftig i kurs, og tyrkere strømmet til minibankene.

Det er opp til reisearrangører og flyselskaper hvordan de velger å forholde seg til gjeldende reiseråd. UD vurderer situasjonen og reiseråd fortløpende, i lys av at det i natt ble forsøkt å begå militært statskupp og mange mennesker er rapportert drept og skadet, heter det i en uttalelse fra UD.

Reiseselskapene Ving, Star Tour og Apollo innstiller samtlige fly fra Norge til Tyrkia lørdag. De to førstnevnte vil fly tomme fly til Tyrkia for å ta med de passasjerene som har planlagt hjemreise lørdag.

Star Tour innstiller også alle reiser til Tyrkia søndag.

De som har planlagt hjemreise senere må forholde seg til planlagt avreise, sier Marie-Anne Zachrisson i Ving til E24.

Det samme gjelder Star Tour.

– Vi har 1000 nordmenn i Tyrkia, fordelt på Antalya-området og Dalaman. Her er det forholdsvis rolig, så vi håper at feriene til de som er her kan fortsette som planlagt, sier nordisk informasjonssjef Mathias Bergdahl i Star Tour.

Setter ikke inn ekstra fly

Verken Star Tour eller Ving vil sette inn ekstra fly for å få kundene sine hjem tidligere.

– UD fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendig, men har ikke bedt nordmenn som er i landet om å reise hjem. Derfor har vi ikke planlagt å fly de reisende hjem tidligere enn planlagt, sier Bergdahl med forbehold om at Star Tour skal ha et møte for å diskutere situasjonen lørdag morgen.

Så lenge UD fraråder reiser til Tyrkia har passasjerene krav på refusjon for ubrukte billetter. Reiseselskapene vil imidlertid ikke love noe til passasjerer som har planlagt avreise til Tyrkia senere.

Risikerer å måtte betale for avbestilling

– Vårt neste fly går til Tyrkia på tirsdag, og den reisen vil gå som normalt med mindre reiserådet opprettholdes. Jeg har forstår hvis kundene ønsker å kansellere reisen, men da må de forholde seg til gjeldende avbestillingsregler, sier Zachrisson i Ving.

I likhet med reiseselskapene har SAS kansellert sitt fly til Antalya lørdag.

Kommunikasjonsdirektør Karin Nyman opplyser imidlertid til E24 at de vil undersøke muligheten for å fly ned med tomt fly for å hente hjem passasjerene som etter planen skal returnere lørdag.

– Vi har planlagt avgang fra Antalya i kveld klokken 20.00 lokal tid, og følger situasjonen for å se om den flyvningen kan la seg gjennomføre, sier Nyman.

Star Tour regner med å gjennomføre de planlagte hjemreisene lørdag.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå