– USA-nedturen vil vare ut 2009

Har ikke nådd bunnen ennå, advarer ekspertene.

Den amerikanske økonomien har gått gjennom knall og fall det siste året, men bunnen er langt fra nådd, tror ekspertene.

Verdens største økonomi kommer til å vokse med fattige 0,7 prosent i 2008, tror 50 økonomer Bloomberg har intervjuet. Og heller ikke 2009 blir noe gullår.

Les også: Supertankeren USA kan ikke stanses

Ledigheten opp

Skadeskutt arbeids- og boligmarked, stigende inflasjon og lav forbruksvekst er noe av det som bekymrer analytikerne. I snitt tror de at arbeidsledigheten i USA, som nå ligger på 5,7 prosent, kommer til å nå 6 prosent tidlig i 2009.

I det vi går inn i årets siste kvartal vil nemlig effekten av George Bushs nødpakke på 168 milliarder dollar (snaut 900 mrd. kr.) være tatt ut.

– Hvordan kommer det til å se ut når hjelpen tar slutt? Vi tror resultatet blir at forbruket faller resten av året, sier Jonathan Basile i Credit Suisse til Bloomberg.

Les også: - Kina tar balletak på USA

Resesjonssjanse: 51 prosent

Sjansen for resesjon (fall i brutto nasjonalprodukt i to kvartaler på rad) er 51 prosent, tror økonomene i snitt.

Den svake veksten har imidlertid en positiv side: Inflasjonen avtar. Årets rekordhøye prisvekst på forbruksvarer (4,3 prosent), vil dempes til 2,5 prosent i tredje kvartal i 2009, spår økonomene.

– Inflasjonen skal ned. Vi kommer ikke til å se den sterke veksten i oljeprisen som vi har sett tidligere i år, sier Michael Hanson i Lehman Brothers til Bloomberg.

Flere økonominyheter fra E24

På forsiden nå