Huawei tiltalt i USA – anklages for industrispionasje

Den kinesiske teknologigiganten Huawei, to datterselskap og finansdirektøren Meng Wanzhou tiltales for flere lovbrudd av USAs justisdepartement, deriblant tyveri av forretningshemmeligheter.


<p>Amerikanske myndigheter kunngjorde tiltalene mot Huawei, datterselskapene og finansdirektøren på en pressekonferanse mandag.</p>

Amerikanske myndigheter kunngjorde tiltalene mot Huawei, datterselskapene og finansdirektøren på en pressekonferanse mandag.

USAs finansdepartement har tiltalt Huawei og anklager selskapet for å ha stjålet forretningshemmeligheter fra den amerikanske rivalen T-Mobile.

Denne saken har sin opprinnelse i et sivilt søksmål fra 2014. Det gjaldt angivelig tyveri av teknologi knyttet til en robot kalt «Tappy», som brukes til å teste smarttelefoner.

– Huawei forsøkte systematisk å stjele verdifulle forretningshemmeligheter, sier FBI-direktør Christopher Wray på en pressekonferanse mandag kveld.

Krever finansdirektøren utlevert

Kravet om utlevering av finansdirektøren fra Canada er også gjort formelt. Meng Wanzhou er datteren til grunnlegger og toppsjef Ren Zhengfei, og har vært fengslet i Canada siden starten av desember etter anklager om brudd på Iran-sanksjonene.

I 13 tiltalepunkter anklages Huawei for å ha villedet en global bank og amerikanske myndigheter om forholdet til datterselskapene Skycom Tech og Huawei Device USA Inc, for å kunne drive virksomhet i Iran, ifølge Reuters.

Meng skal ved flere anledninger ha løyet til amerikanske banker, og sagt at selskapene ikke har noe med hverandre å gjøre, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

Økt spenning mellom USA og Kina

Tiltalene kommer bare to dager før USA og Kina møtes til handelssamtaler i Washington D.C.

Etter flere måneder med pågående handelskrig mellom USA og Kina, har spenningen mellom landene økt som følge av USAs arrestordre mot Meng.

USA bekreftet forrige uke at de begjærer Meng utlevert fra nabolandet, som etter pågripelsen har blitt kastet inn i en diplomatisk krise med Kina.

USAs handelsminister Wilbur Ross insisterte imidlertid på mandagens pressekonferanse på at Huawei-saken er fullstendig atskilt fra handelssamtalene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå