USAs finansminister maner til tålmodighet

USAs finansminister Henry Paulson gir amerikanerne håp, men ber samtidig om tålmodighet.

I amerikansk talk show søndag spådde Paulson (bildet) ifølge CNNMoney, at bankkrisen i USA nok vil vare i måneder enda.

Men noe krakk ikke kommer på tale.

- Det kommer til å ta måneder å komme igjennom dette, utvilsomt måneder, sa finansministeren.

Flere banker vil få trøbbel

Han advarte amerikanerne om at listen over banker i trøbbel nok vil vokse i tiden som kommer, på grunn av uroen i markedene.

Paulson forsikret samtidig om at banksystemet er sikkert, og at ingen med innskudd på opptil 100 000 dollar, rundt en halv million kroner, vil tape pengene sine.

USA forsikrer slike innskudd gjennom the Federal Deposit Insurance Corporation, som ikke har mistet en penny i de 75 årene det har virket, påpekte Paulson.

Tre store utfordringer

Finansministeren oppsummerte problemene til amerikansk økonomi gjennom tre store utfordringer:

- Først og fremst er boligkrisen hovedårsaken til nedgangen, men også uroen i finansmarkedene påvirker situasjonen. Samtidig gjør den høye oljeprisen at det hele forsterkes.

Bønn til Kongressen

Han forsikret amerikanerne om at USAs økonomi er sterk nok til å stå løpet ut, men sendte samtidig et sterkt ønske til Kongressen om å vedta hjelpeplanen til de to utsatte boligbanken Freddie Mac og Fannie Mae, skriver CNNMoney.

- Jeg har stor tro på at Kongressen vil vedta dette fordi den ser hvor viktig disse institusjonene er. Vår førsteprioritet er å få stabilisert finansmarkedene, og disse institusjonene er essensielle i så henseende.

Les også:

Har ingen mening om presidentvalget

Paulson innrømmet også at arbeidsledigheten i landet er økende, men at den som ble gitt tidligere i år også har bidratt til å rette på dette bildet.

Presidentkandidat Barack Obama har ytret ønske om å øke bevilgningene gjennom en ny pakke, men Paulson ville ikke ha noen mening om dette, skriver CNNMoney.

Les også:


Flere nyheter på E24.

På forsiden nå