Kriselandets valuta har falt 97,5 prosent i år

Krisene har stått i kø for Venezuela det siste året. Valutaen raser og prisveksten skyter i været, samtidig er regjeringen og opposisjonen positive til å finne løsning på krisen.<p><b>GIVERGLEDE:</b> Stadig flere veldedighetsorganisasjoner bidrar med bistand til de trengende i Venezuela, her fra arrangementet «Santa en las calles» (julenisser i gatene) i Caracas like før jul.</p>

GIVERGLEDE: Stadig flere veldedighetsorganisasjoner bidrar med bistand til de trengende i Venezuela, her fra arrangementet «Santa en las calles» (julenisser i gatene) i Caracas like før jul.

2017 går inn i historiebøkene som det mest trøblete for kriserammede Venezuela. Landets valuta, bolivar, har opplevd en kraftig krasjlanding og ender året ned omkring 97,5 prosent, melder Reuters

Dermed er det som ved inngangen til året var verdt 1.000 kroner, i dag verdt stusslige 25 kroner. 

Men de negative tallene stopper ikke der. Inflasjonen var så høy i november at den sprenger akademikernes skala for hyperinflasjon. I november alene steg prisene over 50 prosent. 

Når man engang på nyåret gjør opp status for prisveksten det siste året er det ventet at prisveksten i 2017 steg over 2.000 prosent, skriver nyhetsbyrået.

Skyhøy gjeld

Dermed går prisutviklingen en vei ,samtidig som verdien på valutaen suser motsatt vei. Utviklingen gjør at det for mange nå tar år for å spare opp penger til de mest nødvendige ting.

De nedslående tallene kommer i sist i rekken av negative nyheter fra det kriserammede landet. 

Landets statlige oljeselskap, PDVSA, sliter med svært høy gjeld. Minst 60 milliarder i statsobligasjoner samt krav på anslagsvis 90 milliarder til Kina, Russland og andre kreditorer tynger den bunnskrapte statskassen. 

Foreløpig er det ikke kjent hvorvidt statsgjelden er misligholdt, men problemene stopper ikke der. 

 <p><b>GLEDE I KRISEN:</b> Selv om krisen i Venezuela på ingen måte er løst har det vært glede å spore i gatene i dagene før jul. En rekke organisasjoner har bidratt for hjemløse og andre som trenger hjelp.</p>

GLEDE I KRISEN: Selv om krisen i Venezuela på ingen måte er løst har det vært glede å spore i gatene i dagene før jul. En rekke organisasjoner har bidratt for hjemløse og andre som trenger hjelp.

«Maduro-dietten»

E24 har flere ganger omtalt hvor vanskelig det er å skaffe seg mat og nødvendige varer i Venezuela. Problematikken kalles «Maduro-dietten» i Venezuela, og er oppkalt etter landets president. 

Uttrykket oppsto etter Maduro kom til makten. Hans politikk, som er en forlengelse av tidligere president Hugo Chavezs politikk, har blitt dratt opp som en av årsakene til den vanskelige matsituasjonen i landet.

Det hele har ført til at en stor del av befolkningen er underernært. Den siste tiden har stadig flere organisasjoner iverksatt tiltak for å hjelpe befolkningen, både i form av gratis legebesøk og matutdeling. 

Selv om hverken de siste 20 årene eller inngangen til året kan karakteriseres som særlig god, var det onsdag 19. april 2017 som vil gå inn i historiebøkene som et kraftig vendepunkt for landet. 

 <p><b>GRATIS LEGESJEKK</b>: Dr. Winston Flores brukte i starten av desember lyset på sin smarttelefon for å sjekke en eldre dame under en gratis helsesjekk-kampanje i La Guaria, Venezuela. </p>

GRATIS LEGESJEKK: Dr. Winston Flores brukte i starten av desember lyset på sin smarttelefon for å sjekke en eldre dame under en gratis helsesjekk-kampanje i La Guaria, Venezuela. 

«Alle demonstrasjoners mor»

«Alle demonstrasjoners mor» ble demonstrasjonen som var starten på det voldsomme opprøret i landet kalt. 

– I dag var det millioner av oss og i morgen må enda flere av oss komme ut, sa opposisjonsleder Henrique Capriles på en pressekonferanse etter den første store demonstrasjonen. 

Over 120 mennesker ble drept i demonstrasjonene som fulgte i tiden etter, som et svar på at president Nicolás Maduro valgte å gjennomføre valg på en ny og omstridt grunnlovsforsamling 30. juli. 

I samme periode falt også landets valutareserver for første gang på over 20 år under 10 milliarder dollar.

Ferske tall fra den venezuelanske sentralbanken viser at valutareservene nå er nede i 9,698 milliarder dollar. Dermed har reservene falt i overkant av 1,2 milliarder dollar, en nedgang på nesten 12 prosent i løpet av året. Ved inngangen til 2016 var landets valutareserver 16 milliarder dollar.

En viktig detalj i Venezuelas valutareserver er den store andelen som er fysisk gull. Omkring fem milliarder dollar av landets valutareserver er låst opp i råvaren, noe som har vært vanskelig å omsette for landet. 

 <p><b>KRISELANDET:</b> Venezuela har slitt med økonomien i mange år. I 2017 falt verdien av landets valuta 97,5 prosent. Samtidig er prisveksten på elleville 2.000 prosent. Her fra demonstrasjonene som herjet landet på forsommeren. </p>

KRISELANDET: Venezuela har slitt med økonomien i mange år. I 2017 falt verdien av landets valuta 97,5 prosent. Samtidig er prisveksten på elleville 2.000 prosent. Her fra demonstrasjonene som herjet landet på forsommeren. 

Søker asyl

Frem til august hadde 50.000 personer søkt asyl i nabolandene, noe som var nesten dobbelt så mange som i hele 2016, skrev NTB. 

Situasjonen har ikke roet seg og opposisjonen i landet var svært klare på at de ikke ville delta i lokalvalget tidligere i desember. President Maduro gjorde det samtidig klart at de som ikke stilte i lokalvalget ikke ville få delta i presidentvalget neste år hvor Maduro vil stille. 

Den spesielle uttalelsen har fått en rekke land til å reagere, deriblant USA. Heather Nauert i USAs utenriksdepartement mente det hele er et «ekstremt forsøk» på å gjøre det demokratiske rommet mindre, og at Maduro forsøker å sikre seg makt i «hans autoritære diktatur.»

Den siste tiden har opposisjonen og regjeringen sittet i forhandlinger om hvordan de skal løse landets krise. I midten av desember ble det klart at man vil vente til 11. januar med nye samtaler. Tidligere har man sagt at man har gjort «store fremskritt», men fortsatt ikke kommet til noen løsning. 

 <p><b>PRESIDENTEN</b>: Nicolás Maduro har stort sett bare blitt avbildet smilende i året som gikk, selv om hans regjering har vært under sterkt press. </p>

PRESIDENTEN: Nicolás Maduro har stort sett bare blitt avbildet smilende i året som gikk, selv om hans regjering har vært under sterkt press. 

Sanksjoner

Under de dramatiske månedene med kraftige demonstrasjoner ble en rekke opposisjonelle fengslet i Venezuela. I løpet av julen har Maduro sluppet fri minst 44 opposisjonelle, noe som er mindre enn de 80 regjeringen forespeilet lille julaften. 

– Regjeringen reduserer antallet politiske fanger for å senke kostnadene de utgjør. Det er fortsatt 227 politiske fanger igjen – det høyeste antallet som har vært ved noen jul, sa Alfred Romero, lederen av menneskerettighetsgruppen Foro Penal tirsdag, ifølge NTB.

Den opposisjonelle koalisjonen har ønsket løslatelsene velkommen, men har også skrevet på Twitter at «de burde aldri ha blitt fratatt sin frihet siden det å strebe etter å gjenoppbygge et land som er ødelagt av regimet, ikke er en forbrytelse.»

En rekke land inklusive Norge har innført omfattende sanksjoner mot Venezuelas regjering det siste året. 

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har blant annet lagt ned forbud mot å eksportere utstyr, varer og teknologi som kan brukes til intern undertrykking og overvåkning. Også eksport av våpen og militært utstyr til landet er forbudt ifølge de nye forskriftene. 

 <p><b>OPPOSISJONEN:</b> Den opposisjonelle koalisjonen har i lengre tid forsøkt å fjerne president Maduro fra makten. Her fra en demonstrasjon i mai hvor man tok nye midler til hjelp i kampen mot presidenten.</p>

OPPOSISJONEN: Den opposisjonelle koalisjonen har i lengre tid forsøkt å fjerne president Maduro fra makten. Her fra en demonstrasjon i mai hvor man tok nye midler til hjelp i kampen mot presidenten.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå