Venezuela har tatt kontroll over landets største private bank

Åtte millioner kunder frykter for pengene sine etter at venezuelanske myndigheter har tatt over landets største private bank. 


<p><b>I KØ:</b> Etter at staten tok over Venezuelas største private bank og arresterte elleve direktører i selskapet, er det mange som vil hente ut pengene de har satt i banken. </p>

I KØ: Etter at staten tok over Venezuelas største private bank og arresterte elleve direktører i selskapet, er det mange som vil hente ut pengene de har satt i banken. 

Torsdag valgte venezuleanske myndigheter, med president Nicolás Maduro i spissen å sette landets største private bank, Banesco Banco Universal under offentlig administrasjon i 90 dager, skriver Bloomberg.

11 av bankens sjefer er arrestert etter det myndighetene omtaler som «angrep» på landets valuta bolivar, ifølge australske Sydney Morning Herald. Blant de arresterte er bankens administrerende direktør Oscar Doval.

Ifølge Reuters kan Maduros trekk være et forsøk på å tilfredstille sine sosialistiske velgere gjennom å føre en hard linje mot bedrifter, før det omdiskuterte presidentvalget 20. mai.

Mange venezuelanere er nå bekymret for at myndighetene forsøker å få kontroll over overføringer fra venezuelanske emigranter. Overføringer fra utlandet hentes som oftest ut fra banker som nettopp Banesco.

Siden nyheten ble kjent, har kunder strømmet til bankens minibanker. Banesco har åtte millioner kunder.

Økonomisk kollaps

Venezuelansk økonomi har lav produktivitet, men fløy høyt på høy oljepris. Da oljeprisen falt har det rammet landet svært hardt.

Unntakstilstand, strømrasjonering, mat- og medisinmangel, fallende oljeinntekter og skyhøy inflasjon er bare noen stikkord fra den siste tidens mediedekning av situasjonen i landet.

Uten oljeinntekter har ikke Venezuela fått til å betjene statsgjelden på rundt 123 milliarder dollar.

Varemangel

Som E24 har omtalt, så har manglende investeringer, problemer med å skaffe nok elektrisitet, skyhøye kostnader man ikke har klart å få ned når oljeprisen falt, kontaktmangel samt driftsproblemer alle vært bidragsytende faktorer til krisen.

En feilslått vekslingspolitikk har også bidratt. Som eksempel på det skakkjørte har man kunnet se bilder av opptøyer, tomme butikkhyller og rasjonerte varer.

Blant annet har man måttet bytte olje med dopapir med en av sine få gjenværende allierte, Cuba.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå