Venezuela innfører «sommertid» for å spare strøm

Natt til søndag stiller Venezuela klokken en halvtime fremover, ikke for å markere at våren er i anmarsj, men i et forsøk på å spare strøm.


<p><b>STRØMUNDERSKUDD:</b> En kunde bruker en lampe til å se på varer i en butikk i San Cristobal i Tachira, Venezuela, under et strømkutt i april i år.</p>

STRØMUNDERSKUDD: En kunde bruker en lampe til å se på varer i en butikk i San Cristobal i Tachira, Venezuela, under et strømkutt i april i år.

Landet er rammet av en økonomisk krise og en kraftkrise, og at venezuelanerne «mister» en halvtime denne helgen er det foreløpig siste tiltaket i en pakke som skal avhjelpe strømunderskuddet i landet. Nylig ble det innført todagers arbeidsuke i offentlig sektor, også det for å spare strøm. I tillegg har landets skoler fått beskjed om å stenge på fredager, og strømmen kobles ut i et rullerende mønster.

Ifølge regjeringen har værfenomenet El Niño ført til at vannmagasinene som skal sørge for vannkraftproduksjon er tørket ut. Opposisjonen mener derimot at vanstyre må ta deler av skylden for krisen.

Helgens tidsjustering ble kunngjort tidligere i måneden, og målet er å redusere bruken av elektrisk lys og luftkondisjonering på kveldstid

– Det er lett å stille klokken en halv time fram. Det vil la oss nyte mer av dagslyset, og det blir ikke mørkt så tidlig, sier vitenskaps- og teknologiminister Jorge Arreaza. Etter justeringen vil landet ligge fem timer bak norsk normaltid, eller seks timer bak norsk sommertid. Landet er dermed tilbake i samme tidssone som det var i fram til 2007.

Venezuela er for øvrig ikke det første landet som «tar tiden til hjelp» for å dempe en strømkrise. I 1996 skrudde Sri Lanka klokkene en time fram. Etter et halvt års tid ble de stilt tilbake en halvtime, men det tok ti år før innbyggerne fikk tilbake den andre halvtimen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå