Venezuelas president i brødkrig med landets bakerier

Venezuelanske myndigheter truer med å beslaglegge bakerier som ikke følger myndighetenes regler for å takle landets brødkrise.


<p><b>VÆPNET VAKT:</b> En soldat følger med  at ting går som det skal i en brødkø ved et bakeri i Carracas.</p>

VÆPNET VAKT: En soldat følger med  at ting går som det skal i en brødkø ved et bakeri i Carracas.

Det er en pågående strid mellom venezuelanske myndigheter og flere av landets bakerier, melder BBC.

Myndighetene har sagt at bakerier risikerer bøter, dersom folk må stå i kø for å få brød. Det er stor mangel på helt grunnleggende varer i det kriserammede landet.

Den lokale befolkningen må ofte stå i kø i flere timer for å få tak i det mest essensielle. Myndighetene legger skylden på en «økonomisk krig», skriver BBC.

President Nicolas Maduro har gjort det klart at inspektører vil bli sendt ut for å kontrollere de 709 bakeriene i landets hovedstad Caracas.

Byttet olje mot dopapir

  <p><b>I BRØDKRIG:</b> Venezuelas presdient Nicolas Maduro går knallhardt ut mot landets bakerier, som han mener driver med spekulativ konditorvirksomhet.</p>

I BRØDKRIG: Venezuelas presdient Nicolas Maduro går knallhardt ut mot landets bakerier, som han mener driver med spekulativ konditorvirksomhet.

Venezuela har blitt knallhardt rammet av oljeprisfallet siden sommeren 2014 - og det er stor knapphet på varer. Blant annet har man byttet den råvaren man har mye av, olje, mot dopapir og mat med andre naboland som Cuba og Bolivia.

– Spekulanter som gjemmer brød fra folket vil møte lovens fulle tyngde, sa han ifølge BBC.

– De må betale for dette, jeg sverger. De som er ansvarlige for brødkrigen må betale, og de burde ikke klage over at dette er en politisk forfølgelse, sa han.

Gir bakerne skylden

Landet produserer ikke hvete og er helt avhengig av at myndighetene importerer hvete som sendes videre til møller, og som senere distribueres til bakeriene.

Regjeringen legger skylden på bakeriene for mangelen på brød.

De mener bakeriene bruker melet de får tilsendt til konditorbakverk snarere enn brød, for å maksimere inntjeningen. Under nye reguleringer vil derfor bakeriene tvinges til å bruke 90 prosent av melet de blir tildelt til å bake vanlig brød, mens kun 10 prosent blir tillatt brukt til konditorvarer.

 <p><b>BRØDKØ:</b> En kvinne selger brød over disk i Venezuelas hovedstad Carracas.</p>

BRØDKØ: En kvinne selger brød over disk i Venezuelas hovedstad Carracas.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå