Wall Street-veteran anklages for svindel på 350 milliarder!

Bernard Madoff anklages for en av verdenshistoriens største svindler.

Bernard Madoff ble torsdag arrestert og anklaget for å ha lurt investorer for 50 milliarder dollar i det som kan være en av verdenshistoriens største svindler. 50 milliarder dollar tilsvarer omtrent 350 milliarder kroner.

Svindelen skal være bygd opp som en såkalt Ponzi-plan, som i bunn og grunn er en pyramide der de som kommer sent inn betaler gildet for dem som var med fra starten.

Bloomberg skriver at Madoff internt i sitt rådgivningsfirma Bernard L. Madoff Investment Securities denne uken skal ha innrømmet til de ansatte at han egentlig drev en gigantisk Ponzi-plan som "hadde kostet klientene 50 milliarder dollar", skriver Bloomberg.

- Alt er bare en stor løgn, skal han ha sagt til de ansatte, skriver Reuters.

- Innrømmer skyld

Madoff har vært en forholdsvis anonym, men viktig skikkelse på Wall Street i en årrekke. Han har blant annet vært styreleder på Nasdaq-børsen, og omtales som en av grunnleggerne av det moderne Wall Street.

- Vi er her for å finne ut om det finnes en lovlig forklaring, skal FBI-agent Theodore Cacioppi ha sagt til Madoff da han ble pågrepet tordag, ifølge Bloomberg.

- Det finnes ingen lovlig forklaring, skal Madoff ha svart.

Madoff skal ha innrømmet at han har betalt investorene med penger som ikke eksisterte og regnet med å gå i fengsel. Bloomberg skriver at det er mange ubesvarte spørsmål - blant annet hvorvidt kundene faktisk har tapt 50 milliarder dollar.

Madoffs firma skal 17. november hatt 17,1 milliarder dollar under forvaltning for kundene. Selskapet har vært en stor aktør i det amerikanske aksjemarkedet, og omsatte i gjennomsnitt 50 millioner aksjer hver dag.

Hvis Madoff blir kjent skyldig risikerer han opp til 20 år i fengsel og en bot på 5 millioner dollar.

- Insolvent i flere år

I tillegg til at FBI har pågrepet Madoff, har Securities and Exchange Commission (SEC), USAs børstilsyn, anlagt en sivil sak mot Madoff. Ifølge SEC ser det ut til at hele forvaltningskapitalen på 17 milliarder er forduftet.

Madoff er sluppet ut av varetekt etter å ha betalt en kausjon på 10 millioner dollar.

Bloomberg skriver at Madoff tidlig i desember skal ha sagt til de ansatte at ting ikke stemte. Forvaltningsselskapet hans hadde i praksis vært insolvent i flere år, og det var kun verdier for noen få hundre millioner dollar igjen. Madoff anslo etter sigende selv tapene til 50 milliarder dollar.

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå