WTO-ministermøte uten tøffe forhandlinger

De fastlåste forhandlingene om en ny avtale i Verdens handelsorganisasjon (WTO) står ikke på den offisielle dagsordenen når ministre fra 153 medlemsland møtes mandag.
<b>PASCAL LAMY:</b> Det ventes at WTO-møtet neste uke vil bli av den rolige sorten.
PASCAL LAMY: Det ventes at WTO-møtet neste uke vil bli av den rolige sorten.

Hovedgrunnen til at ministrene er innkalt til Genève, er at WTO rett og slett trenger et høynivåmøte for å gå igjennom den eksisterende aktiviteten i handelsorganisasjonen – noe statuttene krever.

Ved tidligere ministermøter har alltid forhandlingene i den pågående Doha-runden vært det viktigste temaet, men denne gangen blir det annerledes.

– Selvsagt vil det bli diskusjoner. Men det vil ikke bli noen ministererklæring om muligheter og tekster som er på bordet. Tiden er rett og slett ikke inne for det, har WTO-sjef Pascal Lamy gjort klart før møtet.

Likevel stiller Norge med både utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) på møtet. Også flere organisasjoner har tenkt seg til Genève for å følge det tre dager lange møtet.

Ti år siden Seattle

Kontrasten blir imidlertid stor i forhold til hvordan situasjonen var ved ministermøtet i Seattle for ti år siden, da regelrette gatekamper brøt ut i forbindelse med storstilte demonstrasjoner under møtet.

Et møte torsdag mellom Lamy og en av lederne for Seattle-demonstrasjonene, direktør Lori Wallach i aktivistgruppen Public Citizen’s Global Trade Watch, understreket at spenningene er langt lavere nå enn de var for ti år siden.

Siden den gang har WTO slitt med å få på plass forhandlingsrunden som ble startet i Doha i 2001, og som var ment å løfte fram u-landenes rolle i verdenshandelen. Forhandlingene skulle ha vært sluttført i 2005, men er nå i ferd med å gå inn i sitt niende år.

Vanskelig

Å lande en ny avtale har vist seg svært vanskelig, ikke minst siden store u-land som Brasil og India har stilt harde krav til tradisjonelle handelsstormakter som USA og EU. Særlig jordbruksdelen av forhandlingene har vært trøblete.

I fjor sommer var imidlertid forhandlingene nær en løsning, men et nidagers maratonmøte med ministre til stede endte i havari på grunn av uenighet mellom India og USA om sikkerhetsmekanismer for hjemlig jordbruk ved fallende priser på verdensmarkedet.

Det er ventet at enkelte av u-landene vil bruke møtet til å allerede nå be om at enkelte av mekanismene som ligger inne i Doha-runden, som kvote- og tollfri adgang til rike lands markeder, samt reduksjoner i bomullssubsidier, iverksettes. Men dette vil trolig bli tilbakevist av i-landene, ettersom man vil se en helhetlig avtale først.

De heteste temaene for møtet blir utsiktene for ytterligere utvidelser av WTO, for eksempel en inkludering av Russland, samt en gjennomgang av WTOs tvisteløsningsmekanisme.

Til forsiden

På forsiden nå